דעתך חשובה לקבלת עדכונים
הקמת מעבדה
Welcome to Technion

הקמת מעבדה

יחד עם תקציב ההצטיידות  לחבר סגל חדש בטכניון, אשר נועד לאפשר רכש ציוד והעסקת כוח האדם הנדרשים בשנים הראשונות, עד השגת מענקים עצמאיים, ניתן גם תקציב הבינוי.  תקציב הבינוי נועד להקמת מעבדה חדשה (או עבור התאמות בינוי). תקציב הבינוי הינו רכיב מרכזי וגדול במענק הקליטה לחבר סגל חדש בטכניון. בעמוד זה נציג את תהליכי קבלת אישור תקציב הבינוי להקמת מעבדה חדשה ואת שלבי התכנון הנעשים בעבודה משותפת עם אנשי צוות הקליטה.

מהו השלב הראשון בתהליך הקמת מעבדה חדשה?

השלב הראשון בתהליך הקמת מעבדה חדשה הוא הגדרת שטח המעבדה על ידי הדיקן בתיאום עם וועדת הקליטה ומילוי טופס אפיון. מרכזת תחום הבינוי תוכל לעזור לכם כבר משלב זה. שלבי העבודה עם מרכזת תחום הבינוי מפורטים להלן.

מהם שלבי העבודה עם מרכזת תחום הבינוי?

כאן נפרט את שלבי העבודה עם מרכזת תחום הבינוי.

לאחר קבלת אישור דיקן הפקולטה תפנה אליכם מיכל,  מרכזת תחום הבינוי. בנושא הקמת מעבדתכם. מיכל תפנה אליכם לאחר שהוגדר שטח עבור המעבדה שלכם ולאחר השלמת טופס אפיון המעבדה.
תפקיד מרכזת תחום הבינוי הוא לסייע לכם לתרגם את החזון המחקרי שלכם למפרט דרישות בינוי ברור, מוגדר, ומפורט שנקרא פרוגרמה. הקמת מעבדה מערבת אנשי מקצוע ממספר תחומים: בינוי, מערכות אלקטרו-מכניות, מיזוג אוויר, חשמל, גז, מים ועוד. הפרוגרמה מציגה את הדרישות הבסיסיות אשר מגוון המתכננים ידע להפוך לתכנון ראשוני ולאחר מכן לתכנון מפורט של המעבדה שלכם. העבודה עם מרכזת תחום הבינוי תערך במספר פגישות:

פגישה ראשונה, הפעילות במעבדה ושאלות המחקר. בפגישה הראשונה נלמד את אופי  וסוג העבודה בכל מתחם במעבדה בהתאם לפעילות במעבדה ולשאלות המחקר. תתברר החלוקה העקרונית לאזורים, חדרים במעבדה. בנוסף, מיכל תספר עוד על תהליך הכנת הפרוגרמה ותוצריו.

 פגישה שניה, ביקור בשטח המיועד למעבדתכם. בפגישה השנייה, מרכזת תחום הבינוי תבקר בשטח המעבדה שהוגדר עבורכם על ידי הדיקן. הביקור יערך יחד איתכם, ועם ראש המנהל הפקולטי. מטרת הביקור, לאמוד את השטח המוצע, לוודא היתכנות והתאמה ראשונית לדרישות שלכם וללמוד כל פרט שעשוי להיות חשוב לתהליך.

המשך העבודה עם מרכזת תחום הבינוי. בהמשך ייקבעו פגישות נוספות על מנת לדייק את הדרישות בכל חדר, לחשוב על העמדת הציוד ועל דרישות כל עמדה ומכשיר. עוד תדונו בשאלות הנוגעות לתשתיות קיימות או לבטיחות. מרכזת תחום הבינוי תתאם יחד איתכם פגישות עם אנשי המקצוע הרלוונטיים בטכניון. תהליך זה חשוב בכדי לוודא שהפרוגרמה מתכתבת עם המציאות בשטח ועם הצרכים שאפיינתם. עם השלמת שלב הכנת הפרוגרמה, תאשרו את הפרוגרמה בחתימתכם ולאחר מכן יאשר בחתימתו הדיקן. מרכזת תחום הבינוי תציג את הפרוגרמה החתומה לאישור ועדת הקליטה.

לסכום, נפרט כאן את הצמתים החשובים לשלב זה:

  1. הגדרת השטח המיועד למעבדה, בניין ומספרי חדרים, על ידי הדיקן.
  2. מילוי טופס איפיון מעבדה ניסויית, וחתימה על הטופס על ידי חבר סגל ודיקן.
  3. סיור ועדת קליטה בשטח המעבדה.
  4. כתיבת הפרוגרמה וחתימה עליה על ידי חבר סגל ודיקן.
  5. אישור שטח, פרוגרמה ותקציב תכנון על ידי ועדת הקליטה.
מה עלי כחבר סגל חדש להכין לקראת העבודה עם מרכזת תחום הבינוי?

אנו מציעים לכם להכין את הנתונים הבאים:

  • טופס אפיון מעבדה ניסויית. הטופס הכרחי לתחילת העבודה עם מרכזת תחום הבינוי. לשאלות בנושא טופס האפיון ניתן גם לפנות לממונה הבטיחות הפקולטי וגם למרכזת תחום בינוי.
  • בקשת ההצטיידות שלך, נתונים עבור הציוד העיקרי במעבדה, מידות, הספקים, פרטים, תשתיות דרושות לציוד המתוכנן. דרישות מיוחדות כגון דרישות מיזוג אוויר, לחות, שיכוך רעידות, רמות ניקיון וסינון אוויר. כל דבר מענין וחדש שאפשר לספר על המעבדה, תכולתה ותפקודה.
אילו מסמכים כוללת הפרוגרמה?

מסמך הפרוגרמה כולל את המסמכים הבאים:

  • סכמה עקרונית של המעבדה, חלוקה לחדרים, הגדרת שטחים וייעוד השטחים.
  • דפי חדר הכוללים אפיון של כל חדר: תשתיות, ציוד, ריהוט, דרישות מיזוג אוויר, מכשור ועוד.
  • דגשים נוספים.
מהו השלב הבא לאחר הכנת הפרוגרמה?

השלב הבא הוא שלב תכנון המעבדה. כאן נכנסת לתמונה מחלקת בינוי מעבדות והמהנדס אסף רז העומד בראשה. מומלץ להכיר את כל השלבים בתהליך הקמת מעבדה חדשה, כמפורט להלן בתרשים זרימה.

תרשים זרימה לתהליך הקמת מעבדה חדשה.

תרשים זרימה לתהליך הקמת מעבדה חדשה.

חשוב לנו כי תכירו את כל שלבי העבודה בתהליך הקמת המעבדה ואת אנשי הקשר שלכם בכל שלב ושלב. לשם כך פרטנו בצורת תרשים את הלו"ז המשוער להקמת מעבדה חדשה, ממועד אישור תקציב ההצטיידות ועד מסירת המעבדה. התרשים מציג את סדר הפעולות ואנשי הקשר שלכם בכל שלב ושלב. קישור לתרשים.

מה לוח הזמנים המשוער להקמת מעבדה חדשה?

לוח הזמנים המשוער להקמת מעבדה חדשה הינו 14 חודש ממועד אישור הפרוגרמה והיציאה לתכנון. ניתן לראות את לוח הזמנים המשוער, סדר הפעולות ואנשי הצוות בתהליך הקמת מעבדה חדשה, כאן.

את מי חשוב להכיר בתהליך הקמת המעבדה?
האם אוכל להגיש בקשות לשינויים בפרוגרמה או בתכנון המעבדה?

אנחנו נעשה כל מאמץ, וגם אתם, כי לא ידרשו שינויים משמעותיים בפרוגרמה או בתכנון. לשם כך נשקיע זמן ומחשבה וסבלנות בשלבי התכנון. כך, כשנצא לביצוע, התוכנית תהיה ברורה ומוסכמת ולא נצטרך שינויים. במקרים חריגים בהם בכל זאת נדרש לשינויים, אנא הפנו את בקשותיכם לדיקן. הוא יעביר זאת לטיפול סגנית המשנה הבכיר. כעיקרון שינויים ייבחנו על בסיס שלושה קריטריונים: המשמעות התקציבית, המשמעות מבחינת עיכוב במסירת המעבדה, והנקודה במהלך הפרויקט בה נוצר הצורך בשינוי. ככל שהבקשה תגיע בשלב מאוחר יותר, בעלות גבוהה יותר, ועם השפעה שלילית על לוח הזמנים ודחייה במועד המסירה, כך ננסה להימנע ממנה. לפירוט נוסף אנא ראו בנוהל הקליטה.